Mereka kawan saya

Saturday, November 5, 2011

Aku mahu hidup juga

Assalammualaikum dan salam satu blogger,

Buat renungan dan pengajaran.

Bulan ini sudah hampir sembilan bulan aku dikandung ibu dan di bawa kesana ke mari.Rasanye sudah tidak sabar lagi untuk aku keluar melihat dunia.Aku sering mendengar cerita ibu tentang keindahan dunia.Betapa cantiknya alam ciptaan Tuhan ini.Dan yang paling aku nantikan,Ialah menatap wajah ibu ku.Ah!Sebulan ini bagaikan setahun rasanye bagiku.

Masa yang aku nantikan akhirnya tiba jua.Dengan payah,dengan jerit tangis dan sakitnya,akhirnya aku dilahirkan.Sebaik keluar,aku mejerit dan menangis ketakutan.Bilik kecil itu begitu asing bagi aku.Aku berasa begitu takut melihat dunia.

Tiba-tiba,aku dipeluk oleh seorang manusia seperti aku.Aku membuka mata dan melihat kearah manusia itu.Oh!Inilah ibu.Ibu yang mengandungkan aku dengan susah payah selama sembilan bulan.Cantik orangnya.Apabila ibu mendakapku,terasa aman jiwa ini.Aku behenti daripada menangis.Aku begitu selesa berada dalam dakapan ibu.

Aku memerhati sekeliling .Ayah,di mana ayah?Aku ingin menatap wajah ayah.Tapi ayah tiada.Ibu sebaliknya memberikan aku kepada seorang wanita lain..Aku tidak tahu siapa wanita itu,lalu aku kembali menangis.Lantas wanita itu menyuapkan aku sebotol susu dan aku menghisap semahu-mahunya.

Tidak lama kemudian,aku melihat ibu bersiap-siap.Ibu…ibu mahu ke mana?Ibu tidak menjawab pertanyaan ku itu,sebaliknya berlalu keluar dari bilik itu bersama wanita yang sedang mendukung ku ini. Aku menjadi pelik,,kenapa ibu tidak mahu menggendong aku.Bukankan aku ini anaknya?Selama sembilan bulan aku menunggu untuk wajah mu ibu,kenapa tiba-tiba ibu bersikap dingin tehadap ku?

Kemudian,ibu dan wanita itu menaiki sebuah kereta.Ibu memeluk ku erat,matanye tepat memandang ke wajah ku.terasa begitu bahagia apabila aku dapat menatap wajah mu ibu…

Aku melihat sekeliling.Gelap.Ada bulan diatas sana dan disekelilingnya bekelip-kelipan jutaan bintang.Alangkah indahnya dunia ini.Mungkin inilah yang  ibu katakana sebagai malam. Sedang aku mengelamun,tiba-tiba kereta yang aku naiki besama ibu berhenti disebuah taman permainan kanak-kanak.Wanita itu kemudiannya mengambil aku dari pangkuan ibu.Aku kembali menangis.Entah mengapa,aku benar-benar tidak selesa dengan wanita itu.

Aku memandang wajah ibu dengan tangisan dan teriakkan ku.Namun,ibu hanya melihat aku dengan pandangan yang sayu.Kemudian dia berpaling kearah lain.Wanita itu membawa aku pergi,lantas menletakkan aku diatas tanah yang berumput,bersebelahan dengan tong sampah yang ngeri baunya.

Aku menangis dan menjerit.Kenapa letakan aku disini!Aku mahu kembali ke pangkuan ibuku!Mana ibuku?


p/s: Jangan pikir SEDAP jer..Setiap yang bernyawa itu ada harganya. and one more thing, Selamat Hari Raya Aidil Adha. Sama-sama kita imbas kembali sejarah Aidiladha. Ianya adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
     

1 comment: