Mereka kawan saya

Thursday, May 15, 2014

Resepi baby 8bulan dan ke atas.

Assalammualaikum semua!!!

Hari ni anny nak share resepi-resepi untuk baby.
Resepi semua hasil olahan sendiri dan hasil cekup-cekup ilmu dari mummy yang seangkatan.
Apa pun yang kita nak bagi baby makan, jangan lupa 4days rules.

1. Nasi Tomato.
Bahan-bahan dan cara memasak;
1. Tumis bawang kecil seulas, bawang putih seulas, halia sebesar 1/2in, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pegaga menggunakan olive oil.
2. Masukkan daging ayam yang dihiris halus.
3. Blend separuh tomato dan campurkan kedalam tumisan.
4. Tambah air dan masukkan beras.
5. Tanak sehingga nasi lembut.
6. Boleh blend kalau baby belum pandai mengunyah.


 2. Bubur Nasi.
Bahan-bahan dan cara memasak;
1. Tumis bawang kecil seulas, bawang putih seulas, halia sebesar 1/2 in, dan kulit kayu manis menggunakan olive oil.
2. Tambah air dan masukkan beras.
3. Masukkan daging ayam yang dihiris halus.
4. Nasi dah hampir lembut masukkan brokoli, 4biji kismis dan serbuk ikan bilis (homemade MSG).
5. Tanak sehingga nasi lembut.
6.Boleh blend kalau baby belum pandai mengunyah. Anny hiriskan daun sup biar wangi..


3. Nasi Arab
1. Tumis bawang kecil seulas, bawang putih seulas, halia sebesar 1/2in, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pegaga menggunakan olive oil.
2. Masukkan daging ayam yang dihiris halus.
3. Tambah air dan masukkan beras.
4. Masukkan carrot dan juga kismis.
5. Asingkan nasi dan juga kuah dicampur dengan homemade MSG .
6. Boleh blend kalau baby belum pandai mengunyah.
7. Kuah boleh dipanaskan bila nak hidang untuk petang hari.


 4.  Nasi Goreng + Nugget ayam.
1. Tumis bawang kecil seulas dan bawang putih seulas mengunakan olive oil
2. Masukkan daging ayam yang dihiris halus.
3. Masukkan nasi lembut.
4. Setelah agak sebati, masukkan sesudu kecil homemade MSG dan taburkan carrot yang telah di steam.
5. Sedia dihidang, boleh blend untuk baby yang belum pandai mengunyah.
5. Nugget pula anny celupkan dengan telur dan goreng dengan olive oil.


 5. Nugget Ayam.
1. Ambik bahagian isi ayam dan kisarkan.
2. Masukkan sesudu besar tepung gandum, sesudu kecil homemade MSG dan sedikit lada sulah( depend la nak buh or tak..kalau takut pedas better jgn bubuh)
3. Uli sampai agak-agak kental.
4. Asben anny dia super kreatif so dia buat bekas macam bekas kuih pelita menggunakan daun pandan.
5. Rebuskan sekejap sampai nampak macam dah masak (putih ayam).
6. Potong ikut suka.
7. Tahan seminggu buh dalam chiller.
8. Boleh bakar, goreng or celup telur macam kat atas.



 Ok buat masa ni..
5 Resipi. Anny pun try and error.
nant In Sha Allah anny up kan lagi resepi k.
Nampak macam tak sedap sebab tak de garam or gula kan.
Biar la..Bukan kita yang makan pun..
Seronok masak untuk Aisyah..
Sebab Aisyah bukan jenis menolak.. Semua dia telan (menurun fiil ibu)

Nanti kalau de masa anny share keburukkan gula and garam k.
In Sha Allah.



Regards,
Anny



No comments:

Post a Comment